Min lilla plats i cyberrymden

Min lilla plats i cyberrymden

Lite om bloggen

Kul att just du hittade hit! Eftersom jag inte har datorer i mitt arbete numera, så får jag lite abstinens. Startar en blogg för att visa upp sådant som jag är intresserad av och kanske kan det inspirera någon annan.
Jag har fyra hjärtan och det är mina barnbarn, vilka dock får vara anonyma och jag lägger inte upp några bilder utan tillåtelse från föräldrarna.
Jag har lite spridda intressen, allt beroende på humör och årstid, men mina två katter, nio hönor, en tupp och ett påfågelspar finns där året runt. Resor och vandringar är också något jag alltid vill göra.
Bilder är något jag gärna visar upp, de berättar så mycket, kanske olika saker för olika personer. Konsten finns ju som sagt i betraktarens öga.
Hoppas jag kan förmedla någon känsla till er som besöker min sida.
Du är välkommen att skriva här i min blogg,
dina synpunkter är alltid välkomna! Klicka bara på "kommentarer".
Kära hälsningar Maja

Stockholm

ResorPosted by Maja Tue, October 31, 2017 09:49:40
I helgen gjorde jag en liten resa till vår huvudstad, där det vankades treårskalas för ett av barnbarnen. Jag bodde i Gamla stan, nästan granne med kungliga slottet, på ett väldigt mysigt hotell, "Lord Nelson" och miljön var helt i min smak, marint med smala kullerstensgator utanför. De äldsta kända bevarade gatunamnen i Stockholm och Gamla stan är Köpmangatan omnämnd första gången 1323 och Skomakargatan några år senare.


Inredningsdetaljer
Vy över Gamla stan (Lånad bild)

  • Comments(0)//www.majasvarld.se/#post13

Borghi Medievali in Toscana

ResorPosted by Maja Fri, October 27, 2017 11:35:16
Upptäckte just en karta över Medeltida byar i Toscana (Borghi Medievali in Toscana) och det finns ett antal. Jag skulle lätt vilja besöka varenda en, för det finns så mycket historiskt och vackert att upptäcka i Toscana, inte bara sevärdheterna man sett i turistbroschyrerna.


  • Comments(0)//www.majasvarld.se/#post12

Hindens Rev

ResorPosted by Maja Wed, October 25, 2017 19:04:36
Hindens rev är ett 5 km långt, smalt och rakt näs som sträcker från Kålland västerut i Dalbosjön och ligger i Söne socken i Lidköpings kommun. Perfekt för en vandring med lite fika att inta längst ut, då orkar man gå tillbaka också. Risk för fästingar dock, så man skall gärna vara vaccinerad mot TBE.

Hindens Rev (Lånad bild)


Klicka på bilderna för större vy  • Comments(0)//www.majasvarld.se/#post11

Tidan

ResorPosted by Maja Wed, October 25, 2017 18:59:19
En sådan där, som i "Broarna i Madison County" smiley

Broarna i Madison County (Lånad bild)


Klicka på bilderna för större vy

  • Comments(0)//www.majasvarld.se/#post10

Montecatini Terme 2017

ResorPosted by Maja Tue, October 17, 2017 11:07:21
Montecatini Terme (Terme är Italienska för spa) är en gammal kurort dit många kändisar åkte för att kurera sig. Staden är känd för de kurvattenkällor som ligger vid foten av en berget med den historiska byn Montecatini Alto (Alto är Italienska för tall).

Här står han, Giuseppi Verdi, utanför sin teater i Montecatini Terme. Några av hans kända operor är Aida, La Traviata, Rigoletto... och där sitter han, Giacomo Puccini, kanske funderar han över nästa opera smiley
Märk de många vackra trottoarerna i Montecatini Terme, vit Carraramarmor smiley
Giuseppi Verdi

Giacomo Puccini
Slottet Montecatini Terme
Montecatini Alto (Lånad bild)Montecatini Alto

Klicka på bilderna för större vy
  • Comments(0)//www.majasvarld.se/#post5

Siena 5/10 2017

ResorPosted by Maja Mon, October 16, 2017 23:53:39
Där är den, bakom soldiset, underbara Siena, 1300-talsstaden som är så gott som helt bevarad men ändå levande smiley En stad så kuperad, att man får en hel veckas motionsdos bara genom att traska på stadens gator. Siena är känd bland annat för "Palio", en hästkapplöpning som hålls två gånger per år på det snäckformade torget "Piazza del Campo" mitt i staden. Hästarna springer runt det gråa området på torget och folket står i mitten. Man har sin favorithäst och det är endast vinst som gäller. Vinnare får en stor duk med Jungfru Marias bild på sänkt ner från den stora balkongen i det ljusa huset i mitten och alla är helt extatiska. Detta är ett mycket stort evenemang i Siena, kanske det största.


Piazza del Campo (Lånad bild)
Klicka på bilderna för större vy


  • Comments(0)//www.majasvarld.se/#post4

Pisa 2/10 2017

ResorPosted by Maja Mon, October 16, 2017 21:07:47
Är man i Italien och Toscana skall man naturligtvis besöka Pisa, denna stad med sitt lutande torn. Ja, där står det och lutar väldigt mycket! Tornet, som gjort av vit "kristyr", är ett klocktorn byggt 1174-1350 och är en del av domkyrkan byggd 1063-1118. Den vackra runda byggnaden, Baptisteriet, framför domkyrkan, där man döptes och därmed fick komma in i domkyrkan. Var man inte döpt hade man inget tillträde till kyrkan. Hårda bud var det på den tiden. När man sett sig mätt på tornet kan man ta en paus med god Italiensk Gelato (glass) Underbart gott smiley

Lutande tornet i Pisa (italienska: Torre pendente di Pisa)

Här syns Baptisteriet (Dopkapellet) framför domkyrkan

Gelato al cioccolato, mums
Klicka på bilderna för större vy
  • Comments(0)//www.majasvarld.se/#post3

Florens 3/10 2017

ResorPosted by Maja Mon, October 16, 2017 20:40:08
Nu har jag gjort min dröm, resan till Toscana i Italien! Detta land med så mycket kultur och historia att man skulle nog behöva år för att upptäcka allt. Alla underbara byggnadsstilar som bara andas det förflutna. Man kan nästan se befolkningen som gick på Florens gator kanske på 1300-talet. Florens (Firenze) vid foten av Apenninerna, på ömse sidor om floden Arno, andas historia. Ponte Vecchio (Italienska för Gamla bron) är en känd bro från medeltiden som går över floden Arno. Den är känd för sina butiker (mestadels guldsmeder) vilka ligger längs med hela bron. Ponte Vecchio är också Europas äldsta segmentvalvbro. Nästan lite overkligt att befinna sig på denna bro.
Följande stod att läsa i DN 1966: "Omfattande regn under fredagskvällen och natten till lördagen fick floden Arno i Toscana att svämma över sina bräddar. Gator i Florens stod under vatten.
Ett av stadens världsberömda museer, Palazzo Pitti, fick vatten i bottenvåningen. Järnvägen vid Florens stängdes av, eftersom banvallen var hotad. Motorvägen mellan Florens och Pisa blockerades på lördagsmorgonen av flera ras.
Säkerhetsanordningarna i Florens för att minska effekterna av Arnos översvämningar sattes i tämligen gott skick efter 1966: då flöt oskattbara konstvärden bort sedan centrum hamnat under vattenlinjen." Fortfarande finn det ett hus med märken efter hur högt vattnet stod, (ca. 3 m) en mycket skrämmande syn.

Killen i rött på en av fotona är Dante* som ber publiken att peka på en av hans otaliga verser och han läser upp den. Denna killen kunde alla utantill som rinnande vatten smiley
(*Dante Alighieri, född mellan 18 maj och 17 juni 1265 i Florens i Toscana, död 13 eller 14 september 1321 i Ravenna i Emilia-Romagna, var en italiensk författare, ämbetsman, poet och statslärd.)
Pinocchio är en italiensk litterär figur i en sagobok av Carlo Collodi, Florens. Berättelsen publicerades 1881–83 som Le avventure di Pinocchio.


Arno översvämning 1966 (Lånad bild)


Florens
Klicka på bilderna för större vy  • Comments(0)//www.majasvarld.se/#post2